Mazarinrutor

Foto: Solwig Iwarson
Det här receptet hittade jag idag när jag satt och sorterade mina lösa recept. Förr, så där för ca 30 år sedan, var jag inte så noga med mina recept. Det hände att de bara åkte ner i en låda och när jag flyttade så åkte allt ner i en kartong och där har många recept blivit liggande. Jag minns att jag ofta gjorde den här kakan när barnen var små och att jag tyckte den var jättegod. Nu gjorde jag den idag och gissa om den verkligen var god. Med lite bittermandelolja i så smakar den som Mazarin. Den är också väldigt lätt att göra.
Ingredienser
400 g smör
4 dl socker
4 ägg
100 g mald mandel
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
3 dl mjölk
8-10 droppar bittermandelolja
Glacyr
50 g smält smör
4 msk kokt kallt kaffe
1 tsk vaniljsocker
4-4½ dl florsocker
Rör smör och socker poröst. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Bred ut smeten i smord och bröad långpanna. Grädda 20-25 minuter i 200 grader. Är du osäker om kakan är färdig så prova med en provsticka.
Blanda sedan alla ingredienser till glasyren. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda sedan det smälta smöret med det kalla kaffet, vaniljsocker och florsockret. Bred sedan genast den kalla glasyren över den färdiga avsvalnade kakan och strö till sist över rostad flagad eller hackad mandel.

Foto: Solwig Iwarson
De där såg väldigt smarriga ut! Mums!
Och vilket härligt porslin!
// Jennie
Åhh, den kakan lät ju god och sedan är det ju smidigt med kaka i långpanna. Sparar receptet och lägger den i "att göra högen".
/Jessica
Det där är en kaka för mig, den ska jag testa framöver!
Solan!
Jag hade ett snarlikt recept klistrat på insidan av en köckslucka på landet. Enkelt att göra och jättegod. Tyvärr försvann det när vi renoverade köket för ungefär 15 år sedan. Nu ska jag testa detta i stället. Tack.