Daimcoffee

En hit för helgmys



Nu när det är lite ruskigt och kallt ute är det så skönt att komma in i värmen och sätta sig framför brasan och smutta på något varmt och gott. Den här drinken har blivit en favorit i min familj både med och utan alkohol. Den är baserad på Cappuccino som kommer från Gevalia och har en smak av daim med små daimbitar. Förpackningen innehåller 8 portionsförpackningar.

Detta behöver du:

1 påse  Gevalia Cappuccino "Daim Inside"
Kokande vatten
Grädde
Oboy
(3-4cl  Whisky)

Blanda Cappuccinon med vattnet enligt anvisningen på paketet tillsätt eventuellt whisky toppa med vispad grädde och pudra lite Oboy över drinken.

Trevligt mys.


Mazarinrutor

Såå god.

Foto: Solwig Iwarson
Foto: Solwig Iwarson

Det här receptet hittade jag idag när jag satt och sorterade mina lösa recept. Förr, så där för ca 30 år sedan, var jag inte så noga med mina recept. Det hände att de bara åkte ner i en låda och när jag flyttade så åkte allt ner i en kartong och där har många recept blivit liggande. Jag minns att jag ofta gjorde den här kakan när barnen var små och att jag tyckte den var jättegod. Nu gjorde jag den idag och gissa om den verkligen var god. Med lite bittermandelolja i så smakar den som Mazarin. Den är också väldigt lätt att göra.


Ingredienser

400 g smör
4 dl socker
4 ägg
100 g mald mandel
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
3 dl mjölk
8-10 droppar bittermandelolja


Glacyr

50 g smält smör
4 msk kokt kallt kaffe
1 tsk vaniljsocker
4-4½ dl florsocker


Rör smör och socker poröst. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Bred ut smeten i smord och bröad långpanna. Grädda 20-25 minuter i 200 grader. Är du osäker om kakan är färdig så prova med en provsticka.

Blanda sedan alla ingredienser till glasyren. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda sedan det smälta smöret med det kalla kaffet, vaniljsocker och florsockret. Bred sedan genast den kalla glasyren över den färdiga avsvalnade kakan och strö till sist över rostad flagad eller hackad mandel.
 




Foto: Solwig Iwarson
Foto: Solwig Iwarson

Min vän i Köket - Rivjärnet


Foto: Solwig Iwarson

Det är många saker man har svårt att klara sig utan i köket. Här är bl a en eller rättare sagt två saker som jag har mycket nytta av. Jag köpte dessa för många år sedan i Globen affären hette visst Verner & Verner. Tyvärr finns den inte kvar där men dessa finns lite var stans att få tag på. De är bara 13 cm och perfekta när man ska riva buljongtärning, lite ost, vitlök mm.


Ädelost med glöggsmak.


Foto: Arla


Jag gillar när det kommer nya matprodukter och nu inför julen kommer Kvibille med en ost med smak av glögg.

Kvibille Ädel Glögg passar nog allra bäst på ostbrickan, men är även en god smaksättare i matlagningen.

Måste verkligen testas. Ni hittar info om den på Arlas hemsida 


Kycklingwraps


Foto: Veronica Johansson

Detta recept har jag fått av min dotter Veronica som i sin tur fått det på en viktväktarklass för flera år sedan men har modifierat det lite. Kolla in hennes fantastiska blogg här.

Detta behöver du till 8 wraps:

Två kycklingfiléer
En halv burk Keso chili
ca 10 champinjoner (5 stora)
ca ½ squash
En gul lök
En halv röd paprika
50 gr riven mager ost.
En matsked olivilja till stekning och smörjning av form.
salt, peppar, tandoorikrydda
8 st mjuka tortillias, mellanstorlek.

Skär kycklingen i strimlor och fräs i olivoljan, krydda med salt, peppar och tandoori.
Strimla grönsakerna fint och blanda i stekpannan när kycklingen fått färg.
När kycklingen är genomstekt så blandar man i Keson och låter småputtra en stund.

Fördela smeten i 8 st tortillias, rulla ihop till rullar och lägg tätt i en ungnsform.
Strö över riven ost och gratinera i ugn, 200* i ca 10 min.

Servera med en sallad

4 points/wrap.
Jag brukar äta två stycken med sallad och då blir jag mätt och belåten :)

Morotsfrallor

Detta recept fick jag av min blogg-kompis MissDog på MariaNova De är supersaftiga och enkla att göra. Ni måste bara prova dem.

Foto: MissDog

Foto: MissDog


Saftiga morotsfrallor lätta att svänga ihop.

5 dl mjölk

50g jäst

25g rumstempererat smör

2 tsk salt

2 msk honung el. ljus sirap

3 dl rårivna morötter

13-15 dl lantbrödsvetemjöl 4 sädesslag

 Pensling:

1 uppvispat ägg

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl pumpakärnor

ev. flingsalt

Värm mjölken fingervarm, smula jästen i en bunke. Häll över mjölken rör om så jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser samt det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidig.Dela degen, forma till bullar el. bröd.Lägg på bakplåtspapper, låt jäsa i 20 min.

Pensla med ägg, strö över  pumpa och solroskärnor och ev. flingsalt

Grädda mitt i ugnen 10-15 min i 225 grader.

Låt svalna under bakduk


Kycklingwok med Pasta

I dag blev det kycklingwok till middag. Den här eller något liknande bjöd min sambos dotter oss på när vi sist besökte henne men då med ris som går lika bra. Den är enkel att göra och gudagod.

Äntligen har Kungsörnen kommit med en pasta som både är god och nyttig. jag blev överförtjust i deras nya Vit fiberpasta.

Till smaksättning på woken valde jag Teriyaki sauce från Santa Maria den har en härlig smak av sött och salt.


Foto: Santa Maria

Dessa ingredienser behöver du till 4 personer:


Foto: Solwig Iwarson


3     Kycklingfiléer
1     Gul Paprika
1     Röd Paprika
1     Medelstor Purjolök
1     Burk skivade Vattenkastanjer
1     Liten burk hel Ananas
½    Flaska Teriyaki sauce från Santa Maria
4     Portioner Fusilli Vit Fiber från Kungsörnen
Olja till stekning

Koka pastan enligt beskrivning på paketet. Skär Kyckling i strimlor eller småbitar. Bryn dem i lite olja i en wokpanna. Skär paprika och purjolök i lagom stora bitar. Blanda ner dem i kycklingen och tillsätt vattenkastanjerna och Teriyakisåsen. Hetta upp allt och tillsätt till sist ananasen och den varma pastan.

Servera med en krispig sallad.

Smaklig Måltid.


Foto: Solwig Iwarson

Fisk i ugn

Denna enkla fiskrätt har jag gjort sedan mina barn var små. Den är enkel att tillaga och barnens fisk-favorit. Man kan variera den mycket och efter smak. "Man tager vad man haver" enligt Kajsa Warg

    Fisk i ugn	4p    400g 	Valfri fisk i block  1	Ägg  1-1½dl	Ströbröd  4dl	Matlagningsgrädde  Salt, Peppar  Matfett till formen    Variation:  Stekta färska champinjoner, räkor eller dill.    Dela fiskblocket i åtta delar. Blanda i kryddorna i ströbrödet och panera fiskbitarna i uppvispat ägg och ströbröd. Lägg i smord form och stek i ugn 200 grader i ca 15 min eller tills fisken fått lite färg. Tillsätt grädden och krydda ev lite mer. Tillsätt även dill eller champinjoner. Stek i ugnen ca 15 min till eller tills det fått en gyllenbrun färg. Obs, använder du räkor så tillsätt dem 5min innan fisken är klar.


Fisk i ugn            4p

  

400g              Valfri fisk i block

1                     Ägg

1-1½dl           Ströbröd

4dl                  Matlagningsgrädde

Salt, Peppar

Matfett till formen


Variation:

Stekta färska champinjoner, räkor eller dill.


Dela fiskblocket i åtta delar. Blanda i kryddorna i ströbrödet och panera fiskbitarna i uppvispat ägg och ströbröd. Lägg fisken i smord form och strö över lite ströbröd (fungerar som redning) stek i ugn 200 grader i ca 15 min eller tills fisken fått lite färg. Tillsätt grädden och krydda ev lite mer. Tillsätt även dill eller champinjoner. Stek i ugnen ca 15 min till eller tills det fått en gyllenbrun färg. Obs, använder du räkor så tillsätt dem 5min innan fisken är klar.

Servera med kokta grönsaker och kokt potatis.


Välkommen till mitt kök

Här kommer det att hända mycket. Jag lägger in recept både mina egna och andras. Alla recept som läggs in på bloggen är provlagade eller provbakade av mig eller den som skapat receptet. Hoppas du får en underbar kulinarisk resa med mig som din guide.


RSS 2.0