Dagens Deli



Nu har Findus kommit med sex nya enportionsrätter. Du hittar dessa rätter här 
Perfekt till matlådan.

Pinocchiotårta a la Kryddburken

En underbar tårta från Kryddburken

Den här läckra tårtan hittade jag på min favorit-blogg Kryddburken. Jag testade den förra midsommaren och den är jättegod. Det är Rice Crisp i marängen som gör den till något alldeles extra.
Du hittar receptet hos Kryddburken  Passa på att kolla runt på hennes blogg för där finns massor med läckerheter.

Ha det gott

Schnitzel med Paprikasås

En Schnitzel kan varieras på många olika sätt. Jag har denna gång valt att göra en Paprikaschnitzel och servera med en busenkel Paprikasås. En enkel bjudningsrätt när man får oväntat besök.
Jag köper alltid befri fläskkotlett när det är extrapris sedan skivar jag upp den och bankar ut skivorna och styckfryser dem så de är lätta att ta fram och tina upp.

Så här gör du Schnitzlarna 4 p:

4    skivor Fläskkött
Ägg
Ströbröd
Paprikapulver, salt, peppar
Matfett till stekning

Vispa upp ett ägg i en tallrik eller liknande. Blanda ströbröd och kryddor i en annan tallrik. Panera Schnitzlarna först i ägg sedan i ströbrödblandningen och stek dem på ej för stark värme. Tänk på att de mister sin krispighet om de får ligga i värme för länge så försök servera dem genast.




Paprikasås 4 p:

1liten          Röd Paprika

1 halv         Gul Lök

2½ dl          Grädde

½                 Köttbuljongtärning

Maizenaredning för ljusa såser.

Paprikapulver, Cajennpeppar, Salt, Peppar.


Gör så här:


Hacka paprika och lök och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt buljongtärningen, gärna riven. Låt småkoka ca 10 min eller längre, red av med Maizenaredning för ljusa såser. Krydda efter behag.



Parmesanpotatis 4 p:

8-10   Potatisar
Flingsalt
Parmesanost (kan bytas ut mot annan stark ost t ex Västerbottenost)
Olja

Gör så här:

Halvera potatisen och lägg den i smord långpanna. Pensla med olja och strö på Flingsalt. Baka potatisen i 225 grader ca 15 min och toppa sedan med parmesanosten och fortsätt baka den tills den fått en gyllebrun färg.



Servera gärna med  kokta grönsaker.

Lycka till och Smaklig måltid


Nya Grönsaker från findus



Åhh vad glad jag blir att det kommer lite nytt på grönsaksfronten. Findus har nu lanserat fem nya grönsaksrätter som är mycket användbara. Du hittar alla fem på Findus hemsida

Svensk Moussaka

Foto: Veronica Johansson
Foto: Veronica Johansson

I går skulle min yngsta son med familj komma på middag eftersom lillkillen skulle åka till sin mamma och vara borta en vecka. Min äldsta dotter och hennes son var i staden så de kom de också. Sedan ringde jag min yngsta dotter som fyllde år och när hon fick höra att vi skulle äta Moussaka kom hon och hennes familj också. Så till slut blev vi 10 personer till middag och då är den här Moussakan jättebra att bjuda på. Den kan förberedas mycket så den bara är att lägga ihop och gratinera. Sedan gör det inget om den får stå lite extra i ugnen det blir den bara godare av.

Detta behöver du till 4 personer:

  

300g          Köttfärs

2st             Gula Lökar

Smör

1msk         Vetemjöl

1burk         Krossad tomat

1msk         Tomatpuré

1½tsk        Salt

1krm          Svartpeppar

8-10           Kokta kalla potatisar

2½dl          Vispgrädde

2dl             Riven ost


Gör så här:


Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen i smöret. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Koka på svag värme ca 10 min. Skala och skiva potatisen. Blanda grädde och ost. Varva potatis och köttfärsröran i en smord eldfast form. Häll över ostgrädden.

Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.

Lycka till och smaklig måltid


Grillad Halloumi



En underbar förrätt eller som tillbehör vid grillkvällen. Halloumi är gjord på grekisk fårost och har mycket smak. Som förrätt är den perfekt eftersom du kan förbereda allt och bara grilla osten någon minut då gästerna anlänt.

Detta behöver du till 4 personer:

1 pkt     Halloumi
1 stor    Tomat, eller 8 cocktailtomater
1           Citron
1 påse  Blandsallad
Olja

Gör så här:

Dekorera 4 assietter med sallad och tomat. Skär halloumin i 8 skivor och grilla eller stek dem på hög värme någon minut på varje sida. Lägg dem på salladen och dekorera med citronen.

Lycka till och smaklig måltid.

Kapten Söders Saftiga Stek

Receptet till denna stek fick min sambo av en kock för många år sedan och har sedan dess varit en favorit i vårt hem.



Detta behöver du:


1½ kg        Nötkött (fransyska)

1-2 tsk       Salt

8 st            Kryddpepparkorn, hela

2 st            Vitlöksklyftor

2 st            Gul Lök

2 st            Köttbuljongtärningar

1-2 st         Morötter (grovt skivade)

1 dl            Rödvin eller Matlagningsvin

Vatten


Gör så här:

  

Bryn köttet runt om i en stekgryta som tål ugnsvärme. Fräs löken lite i en stekpanna och häll över steken. Tillsätt vatten så det täcker 1/3 av steken. Tillsätt övriga ingredienser. Låt steken småkoka på spisen ca 1 timme och sätt sedan in den i ugnen i 175 grader en timme.


Sås:

  

Ta lite av stekskyn 1-2 dl och tillsätt grädde till önskad smak, tillsätt även lite rödvinbärsgelé så får du en superb sås. Stekskyn i sig är så starkt kryddad att det inte behövs ytterligare kryddning. Eventuellt kan man späda med lite vatten om man tycker den är för stark.

Servera gärna med kokt eller pressad potatis och Brysselkål.

Lycka till och smaklig måltid


Skepparlimpa

Denna limpa har många namn beroende på vem som bakar den. Jag har valt att kalla min för Skepparlimpa uppkallad efter min sambo. Man lägger till och ändrar och vips så blir det en ny limpa. Den är enkel och snabb att baka och är perfekt att servera som förrätt med lite sill, inlagd strömming med tillbehör



Detta behöver du:

5dl          rågsikt

1dl          havregryn

1½dl       vetemjöl

2tsk        bikarbonat

1tsk        salt

1½dl       lingonsylt

3dl          filmjölk

½dl         sirap


Gör så här:

Blanda havregrynen med fil och lingonsylt, låt svälla ett par minuter sedan blandar ni samman allt och gräddar i en stor limpform (ca 2,5l) i 175 grader i 60 minuter.


Lycka till

Solans Kycklingfilé med Sötsur sås

Denna kyckling är busenkel att göra. Den kan serveras som varmrätt med Sötsur Sås eller kall på Buffébordet.
Jag gjorde den till min dotters bröllop och den blev succé.  Ska den serveras som kallskuret så skivar du den i tunna skivor och som varmrätt ca 5-8 mm tjocka skivor. Jag använde Knorr Texas Grillkrydda som är lite stark. Eftersom kycklingen i sig inte har så mycket smak så sätter den lite extra piff på filéerna.



Detta behöver du till 4 personer:

4 st     Kycklingfiléer
1 dl     Olja
1 dl     Thi Sweet Chili
Grillkrydda av någon sort

Gör så här:

Blanda Thai Sweet Chili med oljan och pensla kycklingen runt om, krydda dem med grillkryddan och lägg i en med olja smord eldfast form. Stek i ugn i 200 grader i 35-40 min.



Sötsur Sås


Detta behöver du till 4 personer:

2½ dl     Ananasjuice (eller spadet från en burk ananas)
3 msk    Äppelcidervinäger
2 tsk       Kikkoman-soya
2 msk     Flytande honung
2 msk     Ketchup
1 Röd     Paprika
1 msk     Maizena
1 msk     Vatten
(4 skivor ananas)
(1 st finhackad Röd Paprika)

Gör så här:

Blanda ananasjuice, vinäger, soya, honung och ketchup i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Tillsätt den finhackade paprikan och eventuell ananas och grön paprika och låt koka ett par minuter. Blanda maizena och vatten i en skål och rör ned det i såsen. Låt det småsjuda i ca 2 minuter. Skulle såsen bli för tjock så tillsätt lite kallt vatten.



Servera med ris och eventuellt mer grönsaker.

Lycka till och smaklig måltid

RSS 2.0