Choklad och Ost-Tapas

Idag fick gubben min och jag uppleva något utöver det vanliga.

Julen -08 fick vi en Smartbox som hade olika erbjudanden runt om i Sverige. Vi valde och valde och fastnade för en chokladprovning i Norrköping. Tyvärr så var det fullbokat så vi erbjöds Choklad och Ost-tapas och vi nappade på det. På resan ner till Norrköping på ca 7 mil så var diskussionen i bilen "Vad ska vi få uppleva och vad ÄR choklad och ost-tapas.
Efter att letat parkering i en ganska dåligt plogad stad så kom vi fram till Jolla Choklad & Dessert där äventyret skulle äga rum.
En trevlig man som jag senare förstod var ägaren, tog emot oss och visade in oss i serveringen och meddelade att han skulle komma snart.
Han kommer in med en spännande tebryggare (som jag nog får be om ännu en demonstration om jag ska förstå hur den fungerar) och brygger ett grönt te som vi blir serverade.
Nu kommer själva upplevelsen, varsit litet fat (se bild) med choklad och ost.
Vi får en information vad chokladen innehåller och vad det är för ost till. Varje liten ostbit är väl anpassad till chokladen.

Jag ljuger inte när jag säger att jag inte upplevt en härligare njutning av choklad. Den harmoniserade så fint till osten.

Ni kan läsa mer om dessa upplevelser på Jollas egen hemsida. Jag rekommenderar verkligen ett besök hos dem.

Ett stort tack till Jolla och Gebro Togan för en fin eftermiddag.


Köttfärslimpa a´la France

Receptet på denna köttfärslimpa fick jag för ca 20 år sedan av min sambos faster och den har varit en stor favorit i min familj sedan dess. Den är superenkel och såå jättegod.
Ett måste att testa den.
Detta behöver du:

600g       Blandfärs
1 påse    Fransk Löksoppa (Blå Bands)
2 dl         Gräddfil
1             Ägg


Så här gör du:

Blanda Löksoppan med gräddfilen och låt svälla några minuter. Blanda i färsen och ägget och arbeta ihop allt. Forma till en limpa i en smord ugnsfast form och grädda ca 40 minuter i 180 grader.

Smaklig måltid.


Vitvinsbrässerad Lax a´la Sundlöf

Denna rätt blev jag och min sambo bjudna på av hans kusin då vi besökte honom för många år sedan. Den är nog den bästa rätten jag haft i mitt recept-register. Den är enkel, snabb att laga till och en riktig festrätt.Detta behöver du till 4 personer:

4 skivor     Lax av mittenbiten á 150g
1 tsk          salt
1 krm        vitpeppar
1 dl           fiskbuljong (blanda 1 tärning med 2 dl vatten)
2 dl           grädde  valfri
½-1 dl       torrt vitt vin eller matlagningsvin
1 dl           finhackad dill
Matfett till stekning

Så här gör du:

Skrapa bort fjällen på fiskskivorna och torka dem väl. Stek dem vackert guldbruna på båda sidor i ganska varm panna. Salta och peppra efteråt. Späd med fiskbuljong, grädde och vin. Strö över dill. Sjud ihop ca 5 min. Smaka av.
Servera med pressad eller kokt potatis.
OBS: Det går lika bra med laxfiléer som man köper fryst förpackade en och en.

 


RSS 2.0